background.jpg

V.V. Rockanje

« »
SELECTEER
vd Hoek is samenwerkingsverband met Kolpa aan gegaan
JO15 naar het strand in de vakantie
Een mooie ouderwetse inswinger
« »

Brielle JO11-5 - Rockanje JO11-2.

De Inname van Den Briel vond plaats op 1 april 1572, waarbij de watergeuzen het stadje Den Briel, thans Brielle, veroverden op het aldaar gelegerde koninklijke Spaanse garnizoen. Het is een van de bekendste gebeurtenissen van de Tachtigjarige Oorlog en daarmee in de vaderlandse geschiedenis van Nederland.
De Geuzen, die sinds de komst van Alva de zee op waren gegaan, verbleven met enkele schepen in de haven van Dover, waar zij eten konden krijgen en/of handelen, tot koningin Elizabeth hen in het voorjaar van 1572 beval te vertrekken.

Het oorspronkelijke plan was een aanval op Enkhuizen, echter door storm kwam de geuzenvloot zuidelijker bij de Hollandse kust terecht, bij het plaatsje Den Briel. Het Spaanse garnizoen dat er normaal verbleef, was op dat moment afwezig en er was slechts een kleine groep Spaanse soldaten overgebleven. Een veerman, Jan Koppelstock, zag de geuzenvloot en roeide naar de schepen toe. Op de vraag van de geuzen of er veel Spanjaarden in het stadje waren, antwoordde deze dat men ze makkelijk aan zou kunnen. De geuzenleiders besloten op 1 april de stad aan te vallen en op te eisen voor de gevluchte prins Willem van Oranje, die tot 1567 stadhouder van Holland, Zeeland en Utrecht was geweest. Burgemeester Koekebakker en het stadsbestuur weigerden eerst, omdat de geuzen berucht waren om hun plunderingen en andere wandaden. Daarop bestormden de geuzen de Noordpoort en braken deze open. Ze rekenden snel af met de Spanjaarden en kregen de stad in handen. Zo werd Den Briel de eerste stad waar de opstandelingen de dienst uitmaakten. De gevolgen , Alva hoorde hiervan, maar hij vond het niet noemenswaardig Den Briel verloren te hebben. De opstand zou zich echter spoedig uitbreiden over de Nederlanden, waarmee bleek dat hij de betekenis van de inname zwaar onderschat had. Men zegt ook weleens: Op 1 april verloor Alva zijn Bril (d.w.z. Den Briel). In Den Briel werden kort na de inname de katholieke martelaren van Gorcum ter dood gebracht door de protestantse watergeuzen en lokale collaborateurs.

De Prinsenvlag is bekend vanaf inname van Den Briel.

De oudste vermelding van de Prinsenvlag, de voorloper van de huidige vlag van Nederland, komt uit een verslag over de inname van Den Briel: "vendelen orangien, wit en blaauw". Later werd het oranje-blanje-bleu in toenemende mate het symbool van de opstand.

Over de inname van Den Briel is het lied van Koppelstock de veerman geschreven, beter bekend als In naam van Oranje, populair op cantussen bij vrijzinnige studenten. De veerman van de stad, Jan Pieterszoon Koppelstock, brengt Lumey op de hoogte van het feit dat de Spanjaarden de stad net verlaten hebben en dat deze dus voor het grijpen ligt.

Ieder jaar op 1 april tooien de bewoners van Brielle (Den Briel) zich massaal in historische kledij en wordt het openluchttheater om "de sleutel van de stad", van de inname tot de ophanging van de Spaanse commandant, opgevoerd voor een groot publiek.[6]

Door sommigen wordt de oorsprong van de 1 aprilgrap gekoppeld aan de dag van de inname , vandaag dus de poging dat het seggeland gekaapt zou worden door de drenkeling kanjers.

Vandaag de competitie wedstrijd tegen altijd een lastige maar wel altijd redelijk gelijkwaardige tegenstander te weten Brielle JO11-5G , Brielle reeds 2 wedstrijden gespeeld en 2x gewonnen tegen DJS met 3-1  , de wedstrijd waar wij nog 0-2 voorkwamen weten we nog , maar uiteindelijk met 7-2 werden weggespeeld , en de 2e wedstrijd welke ze wonnen met 1-12 van Vlotbrug , de wedstrijd welke wij thuis wonnen met 11-0 . Vooraf de afmelding van Noud ( Weekendje logeren ) en Elise ( Turnwedstrijd). Maar met de aanvulling van Thom en Jordy ( vandaag als speler , daar we natuurlijk niet onze vaste sta in de weg gaan wisselen Lucas , wat jullie niet weten maar ooit heb ik geschreven over Jordy toen ik nog trainer van hem was  , magneten in de handschoen , nou Lucas heeft deze magneten dus ook ) maar goed zowel Thom als Jordy beide nog de leeftijds mogelijkheid met dispensatie , na hun wedstrijd in Rozenburg met geblinde spoed terug naar het sportcomplex op seggeland , bedankt voetbal mannen de club Rockanje kan blij zijn met zulke voetbal kanjers en zeker moeten waken over jullie want jullie tomeloze inzet voor VV Rockanje is een dikke pluim waard en moet gewaarborgd worden dus bedankt voor jullie inzet , en jullie namen zullen ongetwijfeld nog terug komen in het vervolg van het verslag.

 

De wedstrijd in de voetbalkooi van veld 6 op het seggeland , en net zo als andere jaren is deze kooi ons niet goed gezind , het lijkt wel het opgesloten gevangenis gevoel  ,en zo begonnen we ook aan de wedstrijd in de snijdende koude wind , bij iedere actie afwachtend , te laat in stappen , te laat reageren dus gewoon een zeer mat begin , en als je je dan als trainer ook door je eigen kind een waterzak over je been heen krijgt en met natte sokken en broek loopt dan is het nog erger als het spel niet lukt wat er verwacht wordt , en ga je je dan ook volkomen terecht met een 1-0 de rust in verder valt er ook niet te vermelden over de 1e helft.

In de rust een serene stilte in de kleedkamer , behalve een trainer die wel de boel weer op scherp wilde zetten , maar wel op een positieve manier , en laten we nu 1 ding gaan afspreken de rust is rust en dan neem je ook die rust , het perfecte voorbeeld Jurrian die zijn adem pakte en 1e helft overdacht. Door even duidelijk alles scherp te zetten gingen we 2e helft in .

Nou 1 ding is zeker , en het was echt geen donder speetch maar ineens was de scherpte er wel , De stofzuiger Milan uitgesloten want daar was over 60 minuten geen verkeerd woord over te zeggen , met deze inzet weet ik zeker dat je beter bent dan de gemiddelde JO11 speler Milan , super top.

Wat ik al zei ineens de scherpte wel onder aanvoering van Thom die ook de boel op scherp had gezet was het de 34e minuut , na de prima voorzet van Jordy die de 1-1 bijna bij de Honda Dealer van Dijk in de netten joeg. Precies 2 minuten later een copie van de 1-1 , en was het weer Jordy die Thom prima vrij zetten voor de goal en daar was de 1-2 van Thom , helaas konden we niet heel lang genieten van de voorsprong en was het in de 1e beste tegen aanval weer het verkeerd en te laat instappen en was het 2-2 , heel zonde natuurlijk en als je dan alles probeerd is er altijd 1 die slim is bij brielle en achter de verdediging wegloopt , en dan ook nog de 3-2 binnenschiet buiten bereik van Lucas die vandaag zich kroonde tot penalty killer met 8 gestopte pingels en zijn eigen pingel onberisbelijk binnen schoot. Rockanje hervond zich weer en was het Mitchel die de 3-3 op zijn schoenen had maar de keeper op zijn weg vond , nog diverse kansen kregen we , maar ook aande andere kant bleef het oppassen , maar met een Milan –Marley – Jurian maar zeker een niet te vergeten Sem bleven we vechten voor een gelijkspel , en ja die kwam er en net zal als bij de 1-1 , 1-2 was het weer Jordy met een prima steekbal op Thom , en was het Thom die dacht wat ik bij van Dijk kan kan ik ook richting Ballebak en met een een vreselijke pegel plofte de bal in de kruising achter de keeper van Brielle en zo was het weer 3-3. Haast hadden we nog verloren met 4-3 maar daar was het engeltje op de schouders van Lucas , die een onterechte vrije schop na een misstap van een brielle speler met blessure tot gevolg zonder dat er een rockanje speler bij betrokken was de bal op de paal zag belanden.

Al met al kan ik als trainer leven met de 3-3 uitslag en ook wel een terechte uitslag gezien het speelbeeld en kan ik alleen maar zeggen een wedstrijd heeft 2 helften en die moeten we ook benutten en gebruiken , een punt meenemend naar de drenkeling is altijd goed vanaf het seggeland , alle namen die even niet genoemd zijn die noem ik dan nu 1 noemer , aanstaande zaterdag  weer thuis en dan 2 helften de inzet ,dan komt het goed.

 

Alle ouders bedankt , en voor Sem en Dyren de trainingspakken zijn binnen , en aanstaande week hoop ik deze aan jullie te kunnen overhandigen.

 

Alle ouders weer bedankt voor jullie support en tot donderdag avond bij de Sinterklaas waarvoor we maandagavond zeker nog even gaan oefenen.

 
Pagina terug

Brielle JO11-5 - Rockanje JO11-2.

De Inname van Den Briel vond plaats op 1 april 1572, waarbij de watergeuzen het stadje Den Briel, thans Brielle, veroverden op het aldaar gelegerde koninklijke Spaanse garnizoen. Het is een van de bekendste gebeurtenissen van de Tachtigjarige Oorlog en daarmee in de vaderlandse geschiedenis van Nederland.
De Geuzen, die sinds de komst van Alva de zee op waren gegaan, verbleven met enkele schepen in de haven van Dover, waar zij eten konden krijgen en/of handelen, tot koningin Elizabeth hen in het voorjaar van 1572 beval te vertrekken.

Het oorspronkelijke plan was een aanval op Enkhuizen, echter door storm kwam de geuzenvloot zuidelijker bij de Hollandse kust terecht, bij het plaatsje Den Briel. Het Spaanse garnizoen dat er normaal verbleef, was op dat moment afwezig en er was slechts een kleine groep Spaanse soldaten overgebleven. Een veerman, Jan Koppelstock, zag de geuzenvloot en roeide naar de schepen toe. Op de vraag van de geuzen of er veel Spanjaarden in het stadje waren, antwoordde deze dat men ze makkelijk aan zou kunnen. De geuzenleiders besloten op 1 april de stad aan te vallen en op te eisen voor de gevluchte prins Willem van Oranje, die tot 1567 stadhouder van Holland, Zeeland en Utrecht was geweest. Burgemeester Koekebakker en het stadsbestuur weigerden eerst, omdat de geuzen berucht waren om hun plunderingen en andere wandaden. Daarop bestormden de geuzen de Noordpoort en braken deze open. Ze rekenden snel af met de Spanjaarden en kregen de stad in handen. Zo werd Den Briel de eerste stad waar de opstandelingen de dienst uitmaakten. De gevolgen , Alva hoorde hiervan, maar hij vond het niet noemenswaardig Den Briel verloren te hebben. De opstand zou zich echter spoedig uitbreiden over de Nederlanden, waarmee bleek dat hij de betekenis van de inname zwaar onderschat had. Men zegt ook weleens: Op 1 april verloor Alva zijn Bril (d.w.z. Den Briel). In Den Briel werden kort na de inname de katholieke martelaren van Gorcum ter dood gebracht door de protestantse watergeuzen en lokale collaborateurs.

De Prinsenvlag is bekend vanaf inname van Den Briel.

De oudste vermelding van de Prinsenvlag, de voorloper van de huidige vlag van Nederland, komt uit een verslag over de inname van Den Briel: "vendelen orangien, wit en blaauw". Later werd het oranje-blanje-bleu in toenemende mate het symbool van de opstand.

Over de inname van Den Briel is het lied van Koppelstock de veerman geschreven, beter bekend als In naam van Oranje, populair op cantussen bij vrijzinnige studenten. De veerman van de stad, Jan Pieterszoon Koppelstock, brengt Lumey op de hoogte van het feit dat de Spanjaarden de stad net verlaten hebben en dat deze dus voor het grijpen ligt.

Ieder jaar op 1 april tooien de bewoners van Brielle (Den Briel) zich massaal in historische kledij en wordt het openluchttheater om "de sleutel van de stad", van de inname tot de ophanging van de Spaanse commandant, opgevoerd voor een groot publiek.[6]

Door sommigen wordt de oorsprong van de 1 aprilgrap gekoppeld aan de dag van de inname , vandaag dus de poging dat het seggeland gekaapt zou worden door de drenkeling kanjers.

Vandaag de competitie wedstrijd tegen altijd een lastige maar wel altijd redelijk gelijkwaardige tegenstander te weten Brielle JO11-5G , Brielle reeds 2 wedstrijden gespeeld en 2x gewonnen tegen DJS met 3-1  , de wedstrijd waar wij nog 0-2 voorkwamen weten we nog , maar uiteindelijk met 7-2 werden weggespeeld , en de 2e wedstrijd welke ze wonnen met 1-12 van Vlotbrug , de wedstrijd welke wij thuis wonnen met 11-0 . Vooraf de afmelding van Noud ( Weekendje logeren ) en Elise ( Turnwedstrijd). Maar met de aanvulling van Thom en Jordy ( vandaag als speler , daar we natuurlijk niet onze vaste sta in de weg gaan wisselen Lucas , wat jullie niet weten maar ooit heb ik geschreven over Jordy toen ik nog trainer van hem was  , magneten in de handschoen , nou Lucas heeft deze magneten dus ook ) maar goed zowel Thom als Jordy beide nog de leeftijds mogelijkheid met dispensatie , na hun wedstrijd in Rozenburg met geblinde spoed terug naar het sportcomplex op seggeland , bedankt voetbal mannen de club Rockanje kan blij zijn met zulke voetbal kanjers en zeker moeten waken over jullie want jullie tomeloze inzet voor VV Rockanje is een dikke pluim waard en moet gewaarborgd worden dus bedankt voor jullie inzet , en jullie namen zullen ongetwijfeld nog terug komen in het vervolg van het verslag.

 

De wedstrijd in de voetbalkooi van veld 6 op het seggeland , en net zo als andere jaren is deze kooi ons niet goed gezind , het lijkt wel het opgesloten gevangenis gevoel  ,en zo begonnen we ook aan de wedstrijd in de snijdende koude wind , bij iedere actie afwachtend , te laat in stappen , te laat reageren dus gewoon een zeer mat begin , en als je je dan als trainer ook door je eigen kind een waterzak over je been heen krijgt en met natte sokken en broek loopt dan is het nog erger als het spel niet lukt wat er verwacht wordt , en ga je je dan ook volkomen terecht met een 1-0 de rust in verder valt er ook niet te vermelden over de 1e helft.

In de rust een serene stilte in de kleedkamer , behalve een trainer die wel de boel weer op scherp wilde zetten , maar wel op een positieve manier , en laten we nu 1 ding gaan afspreken de rust is rust en dan neem je ook die rust , het perfecte voorbeeld Jurrian die zijn adem pakte en 1e helft overdacht. Door even duidelijk alles scherp te zetten gingen we 2e helft in .

Nou 1 ding is zeker , en het was echt geen donder speetch maar ineens was de scherpte er wel , De stofzuiger Milan uitgesloten want daar was over 60 minuten geen verkeerd woord over te zeggen , met deze inzet weet ik zeker dat je beter bent dan de gemiddelde JO11 speler Milan , super top.

Wat ik al zei ineens de scherpte wel onder aanvoering van Thom die ook de boel op scherp had gezet was het de 34e minuut , na de prima voorzet van Jordy die de 1-1 bijna bij de Honda Dealer van Dijk in de netten joeg. Precies 2 minuten later een copie van de 1-1 , en was het weer Jordy die Thom prima vrij zetten voor de goal en daar was de 1-2 van Thom , helaas konden we niet heel lang genieten van de voorsprong en was het in de 1e beste tegen aanval weer het verkeerd en te laat instappen en was het 2-2 , heel zonde natuurlijk en als je dan alles probeerd is er altijd 1 die slim is bij brielle en achter de verdediging wegloopt , en dan ook nog de 3-2 binnenschiet buiten bereik van Lucas die vandaag zich kroonde tot penalty killer met 8 gestopte pingels en zijn eigen pingel onberisbelijk binnen schoot. Rockanje hervond zich weer en was het Mitchel die de 3-3 op zijn schoenen had maar de keeper op zijn weg vond , nog diverse kansen kregen we , maar ook aande andere kant bleef het oppassen , maar met een Milan –Marley – Jurian maar zeker een niet te vergeten Sem bleven we vechten voor een gelijkspel , en ja die kwam er en net zal als bij de 1-1 , 1-2 was het weer Jordy met een prima steekbal op Thom , en was het Thom die dacht wat ik bij van Dijk kan kan ik ook richting Ballebak en met een een vreselijke pegel plofte de bal in de kruising achter de keeper van Brielle en zo was het weer 3-3. Haast hadden we nog verloren met 4-3 maar daar was het engeltje op de schouders van Lucas , die een onterechte vrije schop na een misstap van een brielle speler met blessure tot gevolg zonder dat er een rockanje speler bij betrokken was de bal op de paal zag belanden.

Al met al kan ik als trainer leven met de 3-3 uitslag en ook wel een terechte uitslag gezien het speelbeeld en kan ik alleen maar zeggen een wedstrijd heeft 2 helften en die moeten we ook benutten en gebruiken , een punt meenemend naar de drenkeling is altijd goed vanaf het seggeland , alle namen die even niet genoemd zijn die noem ik dan nu 1 noemer , aanstaande zaterdag  weer thuis en dan 2 helften de inzet ,dan komt het goed.

 

Alle ouders bedankt , en voor Sem en Dyren de trainingspakken zijn binnen , en aanstaande week hoop ik deze aan jullie te kunnen overhandigen.

 

Alle ouders weer bedankt voor jullie support en tot donderdag avond bij de Sinterklaas waarvoor we maandagavond zeker nog even gaan oefenen.

 
Pagina terug
Subsponsors:
« »
Webshop voor leden:
Volgende wedstrijd:
 
Sponsor van de week:
« »
Wedstrijdbal gesponsord door:
« »

Balsponsoren 2018- 2019:  Aqua Techniek B.V.  Slijterij en Wijnhandel Baldé  Handelskwekerij Beukelman  Caravanbedrijf De Duinwei   De Meidoorn "Paviljoen Restaurant"   Herenkapsalon Hans Waardenburg  Parfumerie La Bourse Plus Slingerland   Toscana Bloemsierkunst  Kees de Slager, bezorgservice voor kip & vlees  Haarstudio Essentials  Repro Voorne, uw lokale print- en kopieerprovider  Rosch Project ServicesKlaverjasvereniging