De voorbeschouwing

Column: "clubliefde".

Column: “Clubliefde”

Bij mijn vorige club NBSVV schreef ik -op verzoek- regelmatig een column voor hun website. Eén van de kenmerken van een column is dat er eigenlijk geen beperkingen aan verbonden zijn en dat de inhoud kan gaan van niets tot wereldpolitiek. Als het sportief goed ging met het 1e elftal vond men het leuk in Nieuw Beijerland om de columns te lezen en kreeg je leuke reacties. Indien het wat minder ging, zeiden mensen al gauw iets in de trend van “kan je je aandacht niet beter richten tot het trainen en coachen je team?!”

Trainers zijn passanten en in dat opzicht zijn trainers als Edwin de Koning(vv Hellevoetlsuis volgend seizoen zijn 9e seizoen)en Arsène Wenger(Arsenal 21 seizoenen!)een uitzondering op de regel. Natuurlijk is het laatste voorbeeld geen afspiegeling van het amatuervoetbal, maar wel bijzonder.

Binnen de vv Rockanje heb ik 2 jaar nauw samengewerkt met een viertal mensen voor wie je clubliefde met hoofdletters kunt schrijven, namelijk Arie van Breda, Ruben Eland, Cees Pothof en John de Vries. Als het medisch gezien mogelijk zou zijn, zouden zij poepen in hoofdzakelijk oranje met een klein vleugje zwart. Voor deze mensen ga je door het vuur. Waarom? Omdat zij dat ook voor jou doen en dat zij alles over hebben voor dat cluppie waar jij als trainer bevoorrecht bent om trainer te mogen zijn. Zonder hen zou je als trainer kansloos zijn.

Ik weet het, het is heel afgezaagd om over ‘vroegâh’ te praten of te schrijven, maar het is ten slotte een column en aan een column zijn geen beperkingen verbonden, dus doe ik het toch. Toen ik nog actief voetbalde had iedere vereniging in de regio Voorne Putten zijn eigen spelers in het eerste elftal. De spelers waren vrienden van elkaar en deelde vreugde en teleurstellingen met elkaar. En in die tijd waren er echt wel wat spelers die het een stapje hoger bij een andere regioclub gingen proberen. Maar de basis waren veelal spelers van de club en voortgekomen uit eigen jeugd. Die tijd is niet meer. Ik vind dat je daar ook niet in moet blijven hangen. Je valt ook niet meer terug op de postduif terwijl we tegenwoordig email hebben of de was buiten hangen aan een droogmolen, terwijl je een wasdroger hebt staan. Maar hoe zit het dan met clubliefde bij die spelers die regelmatig van club veranderen? Je kunt niet alle spelers over één kam scheren. Er zijn spelers van de club(die dus vanaf hun 6e bij de vv Rockanje spelen)die het team en dus hun club laten vallen, maar er zijn ook spelers die pas 1 jaar bij de club spelen en die tot de laatste snik alles zullen geven en alles wat daar tussen zit. Afgelopen zaterdag tegen GHVV’13 met tropische temperaturen heeft het 1e elftal binnen haar mogelijkheden alles eruit geperst en de laatste strohalm gepakt. Hiermee is er door deze groep een signaal afgegeven dat men het seizoen goed wil afsluiten.

Sceptici binnen de vv Rockanje vinden dat wij moeten degraderen, omdat ze dan volgend seizoen lekker in de luwte hun streekderby’s kunnen spelen. Dat zijn dezelfde mensen die aan het begin van het seizoen met hun borst vooruitliepen omdat Rockanje een klasse hoger speelde dan ‘Rockanje Noord’. Maar volgend seizoen speelt OVV zeker 3e klasse! En als wij het niet redden of willen redden, speelt wellicht Zwartewaal of Vierpolders 3e klasse. En als het hen dit seizoen niet lukt, lukt het hen volgend seizoen. Een sportman wil te allen tijde op het hoogste niveau spelen. En dit wordt ook van de bestuurders en supporters van een

vereniging verwacht. Sceptici In Rotterdam Spangen zullen ook zeggen dat het beter is voor Sparta om een trede lager te acteren. “Niks te zoeken in de Eredivisie” Maar gelooft u mij maar dat half Nederland(ja er is in heel Nederland veel sympathie voor deze club)het doodzonde vindt.

Ik hoop en vertrouw erop dat de komende weken de supporters, de spelers van de selectie, de technische staf en het bestuur clubliefde met hoofdletters zullen uitdragen en er alles aan zullen doen binnen hun mogelijkheden dit moeilijke seizoen tot een goed einde te brengen, zodat aan het einde van de rit Rockanje weer positief in het nieuws komt met de kop “Rockanje flikt het” (AD 26 juni 2017).

Hans de Heer

dinsdag 16 Oktober 2018
  Zwartewaal O23 - Rockanje O23
aanvang 20:00u